Inspirerende tentoonstellingen

Op het gebied van design zijn er een aantal leuke tentoonstellingen te bezichtigen. Bijvoorbeeld ”bouwen met textiel” .  ,,Ik hoor je denken, bouwen met textiel..? Ja dat kan!” In het textiel museum in Tilburg is het bewijs te vinden.

Textiel wordt niet voor niets het vijfde bouwmateriaal genoemd, naast staal, steen, beton en hout. Het TextielMuseum presenteert werk van internationaal toonaangevende architecten en interieurprojecten met textiel in de hoofdrol.Building-with-Textiles-TextielMuseum-Tilburg_reference

BUILDING WITH TEXTILES
Wanneer: tot en met 25 januari 2015
Waar: Textielmuseum, Goirkestraat 96 Tilburg

 

”Ongewoon gewoon”
Boijmans van beuningen museum gevestigd in Rotterdam is een museum die een reis door de geschiedenis van de kunst laat zien. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

 

Dit najaar viert Museum Boijmans Van Beuningen het tienjarige jubileum van Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’. Een selectie van een dertigtal objecten tonen werk uit deze periode, met de nadruk op de nieuwste series. Ontwerpen die nog niet eerder te zien waren in Nederland komen naar het museum. De presentatie laat de specifieke kijk van Studio Wieki Somers op de werkelijkheid zien. ‘Ongewoon gewoon’ nodigt de toeschouwer uit om met andere ogen naar zijn eigen dagelijkse realiteit te kijken.

Een recent project van Studio Wieki Somers is ‘Chimney Pots’ (2014), een reeks van bijzonder vormgegeven schoorstenen voor een bouwproject in Hoofddorp geïnspireerd op laat middeleeuwse, Engelse Tudor architectuur. Ook te zien zijn de lampen uit de serie ‘Mitate’ (2013), waarvoor inspiratie werd opgedaan in Japan. De lampen zijn indrukwekkend door de materialen die gebruikt zijn en de versmelting van traditie en ambacht met moderne technieken. Rond deze objecten zijn materiaalproeven opgehangen die de zaal ruimtelijk indelen.

ONGEWOON GEWOON4f8d0dd5e5f033e6_1
Wanneer: tot en met 11 januari
Waar: Boijmans van beuningen museum, Museumpark 18 Rotterdam

 

 

Het nieuwe instituut
Dé plaats voor mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur is Het nieuwe instituut in Rotterdam.

Op dit moment is er de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2014. Hierin wordt het werk van de acht genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2014 gepresenteerd. Acht (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, gesitueerd in het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen.
Deelnemers werden door een internationale jury uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Een interventie ter hoogte van de Binnenrotte zou de oude dam weer leefbaar moeten maken en een link met de geschiedenis van Rotterdam kunnen leggen.

PRIX DE ROME ARCHITECTUUR 2014
Wanneer: tot en met 4 januari 2015
Waar: Het nieuwe instituut, Museumpark 25 Rotterdam

Naast Prix de Rome tentoonstelling is er vanaf 20 november een inspirerende tentoonstelling over materiaal. Zestien ontwerpers, kunstenaars en architecten die genomineerd zijn voor de New Material Award laten zijn/haar werk zien. De New Material Award daagt kunstenaars, vormgevers en architecten uit om ontwerpen te presenteren die nieuwe materialen of vernieuwende technieken toepassen die bijdragen aan een betere en duurzame samenleving.

myceliumchair
Mycelium Project 1.0 – Myceliumchair by Eric Klarenbeek

NEW MATERIAL AWARD 2014
Wanneer: 20 november tot en met 4 januari 2015
Waar: Het nieuwe instituut, Museumpark 25 Rotterdam

 

Design icons
Zestig professionele vintage designhandelaren uit heel Europa komen op 7 + 8 februari naar Amsterdam voor Design Icons 2015.
Een divers aanbod van interieur objecten zal worden verkocht aan zowel de professional als het brede publiek: van beroemde klassiekers tot onbekend design, met Eames naast Mies van der Rohe en van Italian-chic tot stoer industrieel.

Design Icons is een jaarlijks evenement in De Kromhouthal op het terrein van De Overkant. Deze voormalige scheepsmotorenfabriek is compleet gerenoveerd tot een karakteristieke evenementenlocatie. Gelegen in Amsterdam-Noord direct aan ’t IJ, heeft men een prachtig uitzicht op het stadscentrum. De industriële uitstraling van De Kromhouthal laat de designs uit de 20e eeuw goed tot hun recht komen.

DESIGN ICONS 
Wanneer: 7 & 8 februari 2015

Waar: De Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231 Amsterdam

design icons amsterdam

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.