Eeuwen oud bijzonder materiaal…

Ben je van plan om te verbouwen en ben je op zoek naar een duurzaam en natuurlijk product voor je muren? Denk dan eens aan… leem.

Leem is een bijzonder materiaal met bijzondere eigenschappen en toepassingen. Het is een eeuwen oud materiaal wat niet fabrieksmatig, industrieel of chemisch door de mens gemaakt moet worden want het is er al.. gewoon in de grond!

Eén van de belangrijkste eigenschappen van leem is dat het adement / dampopen is. Het stabiliseert het klimaat in de woning. Het neemt vocht op uit de lucht bij hoge luchtvochtigheid en staat het weer af als de lucht droog is. Het resultaat is een stabiel binnenklimaat waarin je je behaaglijk voelt, in de zomer geeft het koelte en ’s winters warmte.

Nog een aantal voordelen op een rijtje:
geluiddempend en geluidsabsorberend door het open karakter.
– leemstuc heeft van nature een laag vochtgehalte en geeft daarom in droge toestand bescherming
tegen schimmel en rot.
natuurlijke kleuren; Natuurlijke kleuren van leemfinish en leemverf wordt bereikt door menging
van verschillende oorspronkelijke kleuren zand en klei. Er worden geen kunstmatige pigmenten toegevoegd.

Voorbeelden van de natuurlijke kleuren:

leemverf kleur14leemverf kleur12 leemverf kleur6 leemverf kleur7 leemverf kleur8 leemverf kleur9 leemverf kleur10 leemverf kleur5 leemverf kleur4 leemverf kleur3 leemverf kleur2 leemverf kleur 13 leemverf kleur 11 leemverf kleur 1 leemverf keur15

Ieder product heeft natuurlijk een aantal nadelen. Helaas leem ook. De belangrijkste is kwetsbaarheid. Als afwerking is het door de open structuur kwetsbaar voor beschadigingen of vlekken. Beschadigingen zijn wel te herstellen, maar blijven vaak wat zichtbaar. Oppervlakkige vlekken zijn soms wel weg te sponzen maar het materiaal is niet “schrobvast”. Dus niet toepasbaar in badkamer of voor buiten gebruik.

Het is echt een natuurlijk product waar je van moet houden.. je krijgt er geen gladde wanden van dus ben jij meer van de moderne en strakke inrichting dan zou ik hier niet voor kiezen.
Door mijn zus en zwager ben ik er op gekomen om een stukje over leem te schrijven. Zij hebben net een verbouwing achter de rug waarbij zij gekozen hebben om leem te gebruiken. De volgende foto’s zijn het eindresultaat, hier zie je goed de samenstelling van leem. Ook kun je zien dat je hoeken van muren mooi rond af kan werken.
Zij hebben geen professional ingehuurd voor het lemen maar helemaal zelf gedaan. Dat kan dus ook! Bespaart wat geld, duurt het alleen wel wat langer;)

 

Gedeelte van keuken
Gedeelte van keuken

 

Detail
Detail, samenstelling leem goed te zien.

 

Details muur om gebinte
Details, ruige afwerking van muur om gebinte. Geeft een mooie natuurlijke uitstraling.

 

kleuren combinatie woonkamer
kleuren combinatie woonkamer

 

kleuren combinatie slaapkamer
kleuren combinatie slaapkamer

 

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.