Trends 2016

Happy new year!! Ben je de nieuwjaarswisseling goed door gekomen? Voor veel mensen zal het vandaag wel een luier(uitbrak)dag zijn of juist iedereen van de familie afgaan voor nieuwjaarsvisite..

Maar waar het nu echt hoog tijd voor is, zijn de interieur trends voor dit jaar. Welke kleuren en materialen gaan het helemaal worden in 2016? Laten we vandaag beginnen met kleur en interieurstijlen.

Kleur
2015 stond in het teken van copper orange. Dit jaar is okergoud tot dé kleur van het jaar verkozen door Akzonobel en Flexa. De kleur is fel genoeg om de aandacht te trekken en goed te combineren met andere tinten, zoals zacht roze, mint groen en blauw.


okergoud1
okergoud2
okergoud3
okergoud4
okergoud5
okergoud6
okergoud7

Botanisch
Voor plantenliefhebbers, de botanische trend uit 2015 gaat gewoon nog even door in 2016 en misschien wel nog botanischer. More is more zeggen ze dan.. lekker bont en gek, felle kleuren gecombineerd met een gekke print.
Hou je toch meer van een strakker interieur ga dan voor de ‘reconsider space‘ trend, dit is weer een trend binnen de botanische trend. Deze trend past goed in een strak, modern en grafisch interieur. Het kleurenpalet van Piet Mondriaan komt hier in voor; rood, blauw en geel gecombineerd met zwart en wit.


botanisch1 botanisch2

botanisch3botanisch4
Dark & Light
Een grote trend voor 2016 is het belang van duisternis. Sinds de invoering van Earth Hour (waarbij miljoenen mensen wereldwijd hun lampen een uur lang uit laten) is maar weer eens duidelijk geworden hoezeer lichtvervuiling ons leven beïnvloedt. Onderzoek wijst uit dat het belang van een ongestoorde nachtrust niet moet worden onderschat en dat we eigenlijk alleen nieuwe energie opdoen in een lichtdichte omgeving. Het treft niet alleen de mens: ook de nachtelijke activiteiten en processen bij planten en wilde dieren worden verstoord door lichtvervuiling.

dark1
dark2
dark3
dark4
dark5
dark6
Words&pictures
Het gebruiken van letters in het interieur is ook in 2016 terug te zien. Het hoort bij de trend words&pictures.
Tegenwoordig worden we visueel overvoerd. Alles wat we doen, moet direct worden vastgelegd en op social media gedeeld. Het gevolg is dat kwantiteit belangrijker wordt dan kwaliteit en dat beelden hun zeggingskracht dreigen te verliezen.
Maar het woord wint weer aan kracht, zeker wanneer het in de juiste context wordt gebruikt. In China is de kunst van het verhalen vertellen, de gesproken geschiedenis, helemaal terug en ook in de Westerse wereld komen er steeds meer groepen die gewijd zijn aan woorden. Dat verlangen naar woorden is daarnaast terug te vinden in het gebruik van cijfers en letters als interieurdecoratie of architectonisch element. Alleen zijn woorden en beelden elkaars tegenstanders natuurlijk niet, ze vullen elkaar aan. Het kleurenpalet dat hierop is gebaseerd, maakt ruim gebruik van inktblauw en grafietgrijs, met daarbij als contrast, kleuren uit de smartphone- en socialmediawereld.

words2
words3
words4
words5
words6

Poeder en huidskleuren
Voor wie absoluut niet van felle kleuren houdt is dit een fijne trend. Poedertinten zijn naturel en erg mooi om mee te werken in de accessoires. Deze tinten werken vooral goed bij zachte accessoires zoals een plaid, kussens of een mooie poef. Maar ook een muur of een deur in een poedertint verven kan een rustige en neutrale uitstraling geven. Verder is deze trend goed te combineren met koper en verschillende tinten grijs en wit.


poeder1
poeder2
poeder3
poeder4

poeder5

De volgende keer zal ik nog meer trends laten zien voor in 2016. Dan komen de materialen en vormen aan bod.

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.